Kolare i skogen

I en nästan vindstilla och mild höstvädersdag möttes ett femtontal förväntningsfulla deltagare på pendlarparkeringen nedanför Karleby.

Ordföranden hälsade välkommen och Mats Karlsson berättade om vad biokol är för något och tog oss med helt tillbaka till 500 år sedan när spanjorerna kom till Sydamerika. Alla deltagare fick efter att ha betalt dagens avgift utlämnat en påse med 10 l biokol och en skriftlig berättelse om kolet och dess historia. Vi åkte i kortege till Mariestads Blommor där de flesta ställde bilarna och gick 3/4 km på skogsbilväg innan vi nådde fram till dagens mål - platsen där kolningen skulle ske.

Mats och Karl Lycken hade redan förberett med bord och stolar, sittplatser runt elden och mat och dricka. Kolningen startade med att man lade ner glödande kol i botten på en stor lodrätstående tank och fyllde den alt eftersom med brännbart material, kvistar, grenar, träbitar och tidigare halvkolat virke. När det brann bra serverades wokat älgkött med grönsaker i tunnbrödsrullar och dricka. Ett stort arbete för Mats och Karl som var mycket lärorikt och uppskattat av deltagarna.

alt

alt

alt

Fältässjan tjänstgjorde som spis för maten. Foto: Truls Wiberg

alt

alt

Övriga foton: Åke Möller
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 1945
Motiv: Almqvist.
Personer: Helena och Inga Almqvist,
Fotograf: Nils Pauli

Persgården

De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.

Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.

Mer information

Midsommar

När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.

Mer information

Lorentzberg

I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.

Mer information