Kommande evenemang:
  • Lördag 19 september Kl. 14 - Insektsvandring Bygg Ditt eget insektshotell – Vi har material och visar hur man gör. Kaffe utomhus. Vi möts på Persgården. 100 kr. i deltagaravgift inklusive byggmaterial och kaffe.
  • Söndag 27 september Kl 13 -15 - Blombytardag Örtagården håller öppet och vi byter växter med varandra på Persgården. Medicinalväxter och vårblommande perenner och mindre krukväxter. Gull-Britt Svensson svarar på frågor. Efteråt får vi kaffe utomhus. 50 kr deltagaravgift.

Bussresan till Värmland

Vädret blev inte som lovat - det blev riktigt fint när 45 personer satte kursen mot Arvika med Lars Blomgren vid ratten till den bekväma bussen. Undervägs berättade vår guide Elisabeth Göthberg om både Kristinehamn och Karlstad och våra besöksmål. Vår ordförande berättade om en av Sveriges äldsta runstenar - Järsbergsstenen och värmländska släkthistorier. På Klässbols linneväveri blev vi guidade av Yvonne Nyström som trots att man tar emot 150.000 besökare om året kunde berätta levande och engagerat om väveriets historia och visa prover på produktionen. Vi åkte vidare till Gate gästgiveri som har en spännande historia helt tillbaka till 1540. Överjägmästare Herman Falck har varit ägare. Författaren och storjägaren Gustaf Schröder växte upp på Gate. Den varma goda fläskfilégrytan kom snabbt på bordet när vi hade satt oss. Mätta och belåtna fortsatte vi till resans primära mål - Rackstadmuseet. Här kunde vi se dels den permanenta utställningen av Rackstadskoloniens målare, skulptörer och möbelsnickare. Men också Zorns utlånade samling av etsningar av Rembrandt och hans egna foton av mulliga kullor från museet i Mora. Oppstuhage från 1896 var öppet och där kunde vi uppleva hur konstnärerna bodde och arbetade. Det fina vädret och den långa dagen gjorde att flera satte sig i den vackra trädgården och njöt lugnet och sensommarvärmen. Under hemresan bjöd hembygdsföreningen på bullar och sockerkaka till busskaffet och vi kom hem till Mariestad till tiden. Hembygdsföreningen vill härmed tacka alla deltagare och Blomgrens buss för en särdeles vällyckad resa.

alt

alt

Foton: Åke Möller
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 1946
Motiv: Klass 5 o 6 V.t 1946
Personer: Rad 1 fr.v. Lennart von Bothmer, Bengt Andersson, Lars-Erik Lundén, Valter Larsson, Charles Lundh, Conny ViktorinRad 2 fr.v. Inge Bister, Bengt Adamsson, Rune Nilsson, Ingegerd Johansson, Britt Andzén, Birgitta Carlqvist, Aina Persson. Margareta Svensson, Elof Herlin, Per-Gunnar Johansson, Stig WetterbergRad 3 fr.v. Ingrid Granath, Maj-Britt Karlsson, Britt Mattsson, Gerd Hedström, Evy Skog, Gunvor Ekeroth, Vanja Wenell, Elsie Johansson, Ulla och Gerd Johansson, Ann-Gret Carlqvistbakerst K.A Danielsson
Fotograf:

Persgården

De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.

Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.

Mer information

Midsommar

När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.

Mer information

Lorentzberg

I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.

Mer information