Musikalisk pizzakväll

alt

Den 2 november höll vi vår andra pizzakväll som blev mycket välbesökt och lyckad. Vi hade en överraskning till gästerna - levande musik. Två ungdomar - Johan och Hugo Jonzon inledde med att spela akustisk gitarr med bl.a Tears in Heaven av Eric Clapton. En låt från 1992 som är jättefin och Johan och Hugo lyckades bra med samspelet och de fina harmonierna. Därmed var överraskningarna inte slut för Astrid Lycken och Joakim Lilja kom släpande med keyboard, förstärkare och en sopranosaxofon. Det vill säga Astrid är 94 år, så det var Joakim som släpade... De framförde gamla kända låtar med Astrid på keyboard. Hon ville helst ha haft en tramporgel men det har vi inte längre på hembygdsgården. Det var jättefint och applåderna fortsatte. Ute i köket var stenugnen varm och producerade en rad pizzor som Mats och Karl hade förgräddat. Sture ordnade med kaffe och Truls gräddade pizzorna. Johannes avslutade kvällen med att visa en musikalisk film och det var länge sedan vi haft så trevligt.

alt
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 1941
Motiv: På Västerlånggatan 16 uppg.lämnare Fred Kindh
Personer: F.v. Monica Blom, Wivianne Kindh och Olle KindhPå Västerlånggatan 16 MVH Fred Kindh
Fotograf: Nils Pauli

Persgården

De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.

Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.

Mer information

Midsommar

När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.

Mer information

Lorentzberg

I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.

Mer information