Stora brödbaket
Om lördagen, dagen innan julmarknaden så är det full fart i Persgården. Redan fredag kväll har Mats Karlsson varit där och börjat elda med ved i den stora bakugnen som sträcker sig långt in i muren i köket. Den kalla ugnen och skorstenen värms då långsamt upp för att inte skada murverket. Ordföranden Truls Wiberg tar över eldningen tidigt lördag morgon och lägger på ny ved var 20:e minut samtidigt som elden skjuts längre och längre in i ugnen så att det blir en lång eld så ugnen får en så jämn temperatur som möjligt. Vid 7-tiden kommer Maj-Britt Lundstedt och förbereder alla ingredienserna till storbaket. Vete- och rågmjöl, smör, mjölk, gäst och kryddor. Snart är Persgården fylld av ivriga deltagare och så börjar man med att göra degarna. I rummet vid sidan av köket råder en febrilsk aktivitet med att knåda och dela degarna i lagom storlek till brödkakor som formas och får jäsa innan de till sist läggs in på ugnsbotten som nu är rensopad från glöd och aska. I kanten av ugnen ligger lys-trä och brinner så Jan Rönnholm, som nu har tagit över eldningen och passningen av ugnen, kan se hur gräddningen fortskrider. Det är en grannlaga uppgift. Brödkakorna skall vara genomgräddade men inte brännas. Kaffe kokas och brödet provsmakas. De första brödkakorna blir ofta inte helt perfekta. Intresset för att deltaga i brödbaket är stort men det blir lätt för trångt så vi kan inte vara många flera.
Foto: Gunilla Broberg och Truls Wiberg
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 1935Motiv: 10-24Konfirmation 1935
Personer: 1935 10-24 Konfirmation 1935 Överst. Sven Svensson, Harry Holm Lennart Lövgren, Karl Johansson, Vilke Auqustsson, Holger Sandberg, Sven Svensson, Gösta Jansson, Lennart Lexell, John Johansson. Mitten. Karl Svensson, Ingemar Johansson-Åstebro, Sven Fernström, Dagmar Jonsson, Gundela Johansson, Prästen Hugo Nordner, Karin Ljungberg, Sonja Holmberg, Harry Wilsson, Karl-Erik Ekström, Ingemar Svensson. Nederst. Svea Jonsson, Karin Segerstedt, Helga Lexell, Märta Augustsson,. Ingrid Svensson, Britta Eriksson, Greta Karlsson, Stina Öman, Ebba Breman.
Fotograf:
Persgården
De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.
Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.
Midsommar
När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.
Lorentzberg
I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.