• Torsdag 23 januari Kl 19 - Film- och musikafton i Leksbergs församlingshem Mellan bleke och storm. Film av Anette Lykke Lundberg Musikunderhållning. Entré 70 kr. inkl. kaffe.
  • Torsdag 19 mars Kl 19 - Årsmöte på Marci Hus församlingshem Föreningen bjuder på kaffe. Åke Möller berättar.

Trästammar

Död ved som ger nytt liv.

Nu har Kulturstigen fått ytterligare ett tillskott. Rotstocken till en jättestor ask, som stått invid Persgården, har fått sin placering utmed stigen – invid den mäktiga ekstocken i fårhagen, nära Karlebyvägen.

Döda träd som bevaras ger liv åt mängder av insekter, mossor, lavar, svampar och spindeldjur. Man kan med andra ord säga att död ved sjuder av liv – ofta under lång tid. Eken hyser det i särklass största antalet insektsarter av alla träd, varav många är rödlistade. Betydligt färre föredrar den döda asken, men båda bidrar till bevarandet av mångfalden.

När askstocken transporterades till sin nya destination föreföll den vara enorm – med sina 90 cm diameter i rotändan. När det hamnat bredvid ekstocken krympte den rejält!

De två stockarna fått en egen skyltning, så att vandrarna får veta varför de placerats här och vilken funktion de fyller.

År: 1915
Motiv: Lakesjå eller stortvätt i Vallby Ekby. Här har man flyttat ut framför brunnen och man har med sig Klappestolar, klappeträn, sjöljkar och vridmaskin.
Personer: Fr.v. Fina Andersson, Edla Gustavsson, Stina Nordlund, Mor Flink, Vals August (A Abrahamsson), Ester Wallden