• Torsdag 24 januari Kl 19 - Film och musikafton på Marci Hus - Ullervads församlingshem Bertil Svenssons film: Glada original, del 1 visas av Joachim Johansson. Musikunderhållning. Lotterier. Entré 70 kr. inkl. kaffe.
  • Torsdag 21 mars Kl 19 - Årsmöte i Leksbergs församlingshem Lars Nolberger berättar om biodling. Lotterier. Föreningen bjuder på kaffe.

Trästammar

Död ved som ger nytt liv.

Nu har Kulturstigen fått ytterligare ett tillskott. Rotstocken till en jättestor ask, som stått invid Persgården, har fått sin placering utmed stigen – invid den mäktiga ekstocken i fårhagen, nära Karlebyvägen.

Döda träd som bevaras ger liv åt mängder av insekter, mossor, lavar, svampar och spindeldjur. Man kan med andra ord säga att död ved sjuder av liv – ofta under lång tid. Eken hyser det i särklass största antalet insektsarter av alla träd, varav många är rödlistade. Betydligt färre föredrar den döda asken, men båda bidrar till bevarandet av mångfalden.

När askstocken transporterades till sin nya destination föreföll den vara enorm – med sina 90 cm diameter i rotändan. När det hamnat bredvid ekstocken krympte den rejält!

De två stockarna fått en egen skyltning, så att vandrarna får veta varför de placerats här och vilken funktion de fyller.

År: 1936
Motiv: Trädgårdsmästare Viktor Andersson St.Ek 19 juli 1936