Kommande evenemang:
- Torsdag
20 mars. Kl 18 -
Årsmöte på Marci Hus
Arkeolog Claes Theliander berättar om Kapellplats-projektet i Karleby
Föreningen bjudet på kaffe
Julmarknad i Karleby
I strålande kyligt väder höll vi åter julmarknad på hembygdsgården. Lite mindre i omfång än förr då vi inte ville öppna själva Persgården för inomhus servering då rummen är små och det snabbt blir väldigt trångt. Utanför hade vi ställt upp bord med kaffe och hembakakade veteflätor och pepparkakor samt saft till barnen. Där fanns rågkakor och Hönö kakor, grahamsbullar och saffranflätor. Allt blev sålt. På ett bord stod biokol och man kunde köpa med sig provpåsar. Inne i Ladan fanns lite färre försäljare än vanligt på grund av att vi inte ville trängas. Fina fårskinn, olika stickade, virkade och sydda alster samt amplar till blommor fanns att välja mellan. I boden såldes honung och senap samt vackra handgjorda kransar. Lillstugan såg som vanligt inbjudande ut och här kunde man köpa glögg med russin och pepparkaka och varmkorv med bröd, vilket många utnyttjade sig av. Vid brunnen satt Tomten och värmde sig vid eldkorgen medan de minsta barnen kom förbi och fick prata lite med tomten och försäkra honom om hur snälla de varit under det gångna året. Till slut fick de en godispåse var.
Vid inkörseln hade den gamla gärdsgården trillat ihop. Under Joakim Lilljas ledning var vi flera frivilliga som fick spettat nya hål, lagt slanor och knutit granvidjor runt de dubbla störarna. På ca. fem timmar blev det till 27 meter gärdsgård. Ett flott resultat. Cilla serverade korv med bröd till hantverkarna. Korvarna grillades över samma eld som vi använde till att värma granvidjorna.
Dagen efter var vi flera frivilliga som satte tillbaka trädgårdsmöblerna och grejorna till brödbaket samt, stängde och städade.
En lyckad helg både för besökarna och oss själva.
Karin Lann (t.h.) säljer bröd. Gunilla Broberg (i rött) med hemslöjd och Elisabeth Göthberg serverar kaffe
Flera utställare med välgjort hantverk. Längst till vänster Johannes Ekström med egenproducerade mjuka lammskinn
Lotta Johansson och Ninni Stabäck (i gult) håller i rivan
Hela arbetslaget som gjorde gärdsgården
Foto: Truls Wiberg
Persgården
De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.
Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.
Midsommar
När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.
Lorentzberg
I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.