Nyhetsbrev

Ordföranden sänder ut nyhetsbrev till alla medlemmar som har givit oss deras e-postadress.

6 februari 2019

Hej!

Vår förening är ju opolitisk och jag skall i detta nyhetsbrev försöka hålla mig neutral men ändå nå ut med mitt budskap!

När jag växte upp som tonåring i slutet av 60-talet så skedde det under hotet från det kalla kriget. Det var en tid med Flower Power, studentrevolt och Maos lilla röda. The Beatles spelade "Please, please me" 1963, det internationella ungdomsupproret med majkravallerna skakade Paris 1968 och kulturrevolutionen härjade i Kina 1966 - 76. Hotet från kommande krig var påtagligt och gjorde oss ungdomar och de vuxna oroliga och rädda.

Det är konstigt hur historien verkar att upprepa sig och gå i cykler!

I dag är det - utöver en ökande spänning mellan nationer och oordning i de internationella förbindelserna mellan länder och ledare - klimathotet som skrämmer och gör ungdomar och vuxna oroliga. I Paris går folk åter på gatorna, nu med gula västar och protesterar mot orättvisor. Ungdomen klimatstrejkar från skolan, ledda av Greta Thunberg. Överallt möts man av hot och undergång.

Rädda människor är lätta att leda och förleda!

Partier och organisationer har ofta ett egenintresse i att få flera medlemmar och miljö och klimat används flitigt som argument. I klimatfrågan finns ett frö till totalitär tankegång som oroar mig. Bättre då med utbildning, forskning, nya uppfinningar, ekonomiska styrinstrument och frivillighet och internationellt samarbete med frihandel.

Vad kan då hembygdsföreningen och vi själva göra? Vi i föreningen vårdar och bevarar föremål och kunskap om hur man levde ett enklare liv förr. Det är inget alternativ för alla att återvända till självhushållet, men vi kan inspireras av våra förfäders sparsamhet och varsamhet med naturen. Föreningen vill gärna sprida kunskap, trygghet och gemenskap till unga och gamla och bidraga till sammanhållning i civilsamhället.

I Sverige finns det ungefär 2,4 - 3,6 miljoner hektar gräsmattor som klipps - de flesta med bensindrivna gräsklippare. Det är en yta svarande till att man lägger ihop Västergötland och Östergötland. Beroende på hur ofta man klipper så går det väl åt någonstans mellan 100 och 200 liter bensin pr. hektar gräsmatta och år. Här är ett bra ställe att börja minska vårt beroende av fossila bränslen!

Sänka temperaturen inomhus mera går nästan inte för oss - jag har 9 -14° i sällskapsrummen och 14 -18° i resten av huset vintertid. Det är endast köksavdelningen som är varmare. På Persgården har vi också vintertemperaturer inomhus och har få aktiviteter och försöker därmed spara på el. Här hemma har jag ändrat lite av gräsmattan till äng och överväger att minska ytterligare. På Persgården "klipps" det redan en del med får i övrigt. Kanske ska vi ha lite fler får eller mera äng och mindre gräsmattor?

Hur ofta kör Du ner och handlar? Det kan vara en bra ide att minska till en eller två gånger i veckan! Samåka när man kan. Fråga grannen nästa gång Du skall till Persgården om de inte vill med!

I Mariestadstidningen stod ordet "hemester" som betyder att hålla semester här hemma! Jättebra - där finns väldigt mycket att se bara här i Skaraborg. Kom då gärna och besök oss på hembygdsgården!

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg

PS. Pröva hur mycket Du påverkar klimatet på https://www.klimatkontot.se/

18 oktober 2018

Ladan Sommarvärmen och fint väder passar oss bra i dessa dagar då vi håller på att med hjälp av två studenter från Dacapo lägga om västra sidan av taket på Ladan. Ladans gamla handslagna tegel var ojämnt och låg inte helt stilla utan flyttade sig lite med väder och vind. Mossa, blad och frön från de stora askarna som finns i Karleby, regnade ner och letade sig in under pannorna och förhindrade teglet och det underliggande mellanrummet till det gamla spåntaket i att torka. Samtidigt har stora grenar då och då ramlat ner och knäckt pannor. Nu lägger vi på oljemasonit och nya enkupiga takpannor. Dessa är maskinframställda och helt lika varandra. Då kommer taket att ligga mera stilla och bli tätare än det gamla. Det är vår plan att senare lägga om östsidan, in mot den öppna platsen med flaggstången. Då skall vi om möjligt lägga om med det gamla teglet, så att miljön bevaras. Genom att sortera alla de gamla pannorna från takets bägge sidor, hoppas vi få nog kvar av god kvalitet som kan hålla i många år framöver. Det skall nästan användas 800 takpannor till den ena halvan av taket. Två av de närmsta askarna har Trädplockaren tagit bort vilket kommer bidraga till att det nya taket klarar sig bättre.

Titta gärna in på vår hemsida och följ lite med i vad som händer på Persgården.

"För Din säkerhet" Höstprogrammets första aktiviteter blev inte så välbesökta, men vi hoppas förstås att vi får fler deltagare när höstmörkret nu sänker sig. Får jag rekommendera en kväll på Marci hus, tisdag den 23 oktober kl. 18.30? Då besöker Försvarsutbildarna oss och berättar om vad Du kan göra för att förbättra Dina chanser att klara Dig och din familj bättre under kriser och olyckor i samhället. Vi bjuder på kaffe m.m. och föredragshållarna har lovat alla som kommer får en present. Jag har ingen aning om vad det kan vara? Du får möjlighet att ställa frågor och delta i diskussionen. Ring gärna innan till mig på 0722 199 288 så köket kan förbereda kaffet.

Arbetsfrukost Måndag den 29 oktober så kan Du komma till Persgården kl. 8.30 och delta i en jättegod frukost som vi bjuder på, innan vi arbetar ett par timmar. Arbetsuppgifterna den kommande måndagen innehåller att flytta in midsommarstången, samla trasigt tegel och ta bort nerfallna grenar m.m.

Pizza och filmafton på Persgården Torsdag den 1 november kl. 19 bakar Karl och Mats jättegoda pizzor (80 kr.) och vi visar ett par riktigt fina gamla filmer. Mysig stämning med brasa i storstugan och kaffe efteråt.

Jägarkväll Alla som är jakt- och naturintresserade är välkomna tisdag den 6 november kl. 19 till Persgården där vi tittar på foton och småfilmer från jakt och natur, medan vi berättar mer eller mindre helt sanna jakthistorier vid elden för varandra. Skulle Du nu istället vara lustfiskare så är Du lika välkommen! Där serveras kaffe och bröd, 50 kr. Ta gärna med egna bilder som Du vill visa.

E-post adresser Vi planlägger att ringa till våra medlemmar. Du som får det här nyhetsbrevet hör till bland de ca. 15% av våra medlemmar som har gett oss sin e-post adress. Det ville vara trevligt om fler kunde få nyhetsbreven, så vi vill ringa runt och fråga om vi kan få samlat in fler adresser. Skulle vi då råka ringa till Dig, som redan har gett oss Din e-postadress, så ber vi om ursäkt på förhand.

Kulturstigen som startar vid Persgården är fin nu med alla höstfärger - passa på att gå en tur innan alla bladen faller av.

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg ordförande

1 oktober 2018

Hej!

Vi har nu tagit hål på höstens program som alla borde ha fått.

Annars kan man se programmet på vår hemsida på Kalender eller till utskrift.

Den 24 september hade vi föreningsfrukost med havregröt, sylt, mjölk, apelsinjuice, tre olika sorters bröd, korv, leverpastej, skinka, grönsaker, två olika ostar, stekt bacon och kaffe! Vi åt och njöt den goda frukosten. Det var Karl Lycken som var kocken och Mats Karlsson som hade hjälpt till. Sedan fick vi arbeta med mossa på Lillstugans tak, vinterstäda vår lilla trädgård, ta ner majstången och klä av den m.m. Kom gärna med nästa gång den 29/10. Vi har det trevligt!

Frukost

I går var det vandring längs Kulturstigen och efteråt serverade vi varm korv, dricka, kaffe och kaka. Det var inte många som visade sig så vi som var där fick äta oss mätta! Den gamla Råoljemotorn "Regulax" stod framme och vi kontrollerade smörjning, tömde sumpen för spillolja och hade reparerat och rengjort oljetanken. Men starta ville den inte! Vi hade inte nog gas till att värma upp kulan. Vi provar en annan gång.

Nästa aktivitet är i morgon kväll, onsdag den 3 oktober. Då är det pizzakväll med något att dricka till för 80 kr. Sedan visar vi film. Ring och boka plats så vi inte bakar för få pizzor! Telefon 0722 199 288.

Vi kan berätta att vi nu har en varg i varggropen! Åk gärna dit och titta. Det är motorsågskonstnären Stefan Karlsson i Tjällmo som har gjort en varg i alm i naturlig storlek som sitter nere i den gamla fångstgropen som hembygdsföreningen restaurerade i 1983. Bilder finns på hemsidan.

Varmt välkomna till höstens aktiviteter!

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg

9 april 2018

Hej! Skarsnö ända in i april men nu har det äntligen vänt! Rådjuren har betat ner blåbärsriset där det har varit åtkomligt. Foderhäcken har varit flitigt besökt tills häromdagen. Djuren börjar hitta annat att äta än stödutfodringen. Hackspetten trummar och våren kom till slut. Bofinkar i massvis och duvorna är här. Över skogen hörs tranornas välkomst fanfarer till våren.

I slutet av mars hade vi en filmafton. Vi har nu full glädje av vår projektor och duk som tillsammans med Johannes och Malin Ekströms gamla högtalare ger oss en riktigt bra upplevelse. Johannes och Malin är också hyggliga och ger oss möjlighet för att koppla upp oss på deras Wifi. Det innebär att vi nu har tillgång till Internet.

Vi visade två filmer från filmarkivet "Tomten" en vintersaga (1941) efter Viktor Rydbergs dikt Tomten samt "Skuggor över snön" en naturdokumentär om rovdjuren på vårvinterns svenska fjäll: ugglan, björnen och människan. Den sista gjord av Arne Sucksdorff 1946. Vi kommer framöver bland annat att visa sådana högkvalitativa gamla svenska kortfilmer. Vi visade också "Hästmannen" En berättelse om en småländsk bondes kamp för att få fortsätta att leva som vi gjort i århundraden. Mats Karlsson hade gjort smörgåsar med ost och skinka i smörgåsgrillen och Johannes ordnade med ljudet. Vi var bara sex personer som njöt av kvällens samvaro, kaffet och strålvärmen från brasan i den stora öppna spisen. Vi hoppas att det kommer fler nästa gång!

GDPR Den 25 maj 2018 träder ny lagstiftning i kraft om registrering av personuppgifter. Föreningen har mycket få uppgifter om våra medlemmar - precis vad som behövs för att kunna driva föreningen och sända ut information och årsskrift. Styrelsen är personuppgiftsansvarlig.

Registerförteckning: Vi har ett medlemsregister med medlemsnummer, namn och adress, födelseårets två sista siffror, rote (vem som skall dela ut årsskriften), eventuell makes/makas namn, medlemsavgift med avgifter för antal hemmaboende barn under 18 år. Vi har också en separat e-mejl adresslista till nyhetsbrev och annan information. I vårt bokföringsprogram finns medlemmarnas namn tillsammans med inbetalningen av medlemsavgifterna. Där finns också leverantörers namn och betalningar.

Vad innebär detta? - Vi är en ideell organisation och behandlingen av persondata sker endast inom ramen för vår verksamhet . - Föreningens stadgar utgör också ett avtal mellan föreningen och dess medlemmar. Stadgarna hittar Du här: http://www.ullervad-leksbergs-hembygdsf.se/foreningen/ - Du har rätt att en gång pr. år begära att få information om vad vi har av uppgifter om Dig och din eventuella familj. - Du har rätt att begära att uppgifter rättas eller tas bort. - Du och Din eventuella make/maka ger vår förening rätt att lagra och använda Dina/era upplysningar inom ramen för vår verksamhet när Du/ni ansöker om medlemskap eller inbetalar medlemsavgiften. - När en medlem lämnar vår förening så slätas alla medlemsdata från våra register med undantag av de uppgifter som vi enligt lag skall behålla.

Ullervad-Leksbergs Hembygdsf. och Ullervad VVO Jägarkväll på Persgården onsdag 25 april, kl. 19 Rovdjursspåraren Gillis Persson berättar. Kaffe och bröd 50 kr. Anmälan mobil: 0722 199 288 Välkomna!

Många vänliga hälsningar,

Truls Wiberg ordförande

14 mars 2018 Hej! Forskaren Paco Underhills spådom: "Handeln kommer att förändras mer de kommande tio åren än vad den gjort under de senaste hundra."

Paco Underhill är en amerikansk omvärldspsykolog som ägnat sig åt studier av människors köpbeteenden. Han är författare till boken "Why we buy", shopping som vetenskap och är grundare, koncernchef och VD för Envirosell. Jag citerar: "that businesses must not only provide a product, they must also supply a mood or atmosphere", eller på svenska "handel skall inte bara förse oss med produkter, men måste också förse köparen med en stämning eller atmosfär"

Den amerikanska handelsjätten Amazon kommer antagligen att etablera sig här i Sverige redan i vår och kommer då ge många affärsdrivande grå hår.

Till dem av er som inte känner till Amazon, kan jag berätta att de säljer väldigt många olika saker och kommer att konkurrera med var och varannan detaljhandel i varje stad i landet. Mest känt är kanske deras online bokhandel - men där finns oändligt mycket mera. Allt från kläder, elektronik, mat, bildelar, film, skönhetsprodukter, sport o.s.v. Lite som Karlssons varuhus i stan - bara oändligt mycket större.

Jag är glad för att vi inte arbetar med detaljhandel! Hembygdsföreningen erbjuder nämligen istället i hög grad den andra halvan av en handel som beskrivs ovanför: Upplevelser, stämning eller atmosfär, som inte kan köpas på datorn, i mobilen eller sändas med post Nord...

Men vår hembygdsförening förändrar sig också - vi renoverar och anpassar oss på många områden i dessa år. I själva huvudbyggnaden på Persgården har vi påbörjat en modernisering av belysningen i taken. Där har vi tio lampor på 40 W. De är inte särskilt vackra och ger ett rätt dåligt ljus. Föreningen har inköpt LED plafonder som bara drar 10 W var och ger ett bättre ljus. Det sparar ca 75% av el till belysning i huvudbyggnaden. När vi installerar dem så går vi också efter kablar, dosor och kontakter och säkrar att allt fungerar som det skall. På sikt skall också belysningen i ladan moderniseras - men det tar vi längre fram när ladan förhoppningsfullt får en ansiktslyftning.

När man handlar lokalt i våra affärer får vi service och det ger lokala arbetsplatser och en levande affärsmiljö både i centrum och i utkanterna. Handlar vi utombys eller på Internet försvagas vårt närområde. Så handla online när det är nödvändigt - men glöm inte vår egen stad och ansvaret för den!

I lördags var jag inne i Mariestad hos Jem & Fix KB och köpte en LED-plafond och bad om att få återkomma och antagligen köpa resten här i veckan när jag hade provat om belysningen blev som vi ville i Persgården. Den gav jag 119 kr. för. Återkom i går för att köpa resten - då hade de stigit till 199 kr! Gick till chefen och beklagade mig och bad om att få köpa till gammalt pris - det gick han med på - det hade aldrig gått med Internethandel!

Som några kanske läste i Mariestadstidningen den 13 mars, så har kommunstyrelsen beviljat ett förstudium till att utveckla den gamla kyrkplatsen i Karleby som turistmål. Vi hoppas att det kommer något gott ut ur detta för alla parter. Förmedling, guidning och bättre informationsmaterial ser vi som bra tilltag. Men en ödekyrkogård - som det ju faktiskt är med kanske 1500 gravar - framträder bäst med sin vackra enkelhet och lugn och ro.

Torsdag den 22 mars håller vi årsmöte kl. 19 på Marci Hus i Ullervad. Kyrkoherde Jan Wahn kåserar över "35 år som präst på landet". Välkommen - och ta gärna med flera - vi bjuder på kaffe.

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg ordförande

31 januari 2018 Hej! Framtiden är här, alledeles nära, runt om hörnet! Ingen nyhet tycker väl de flesta. Så har det ju alltid varit. Men det som skiljer förr från idag är fram för allt den hastighet med vilken förändringarna sker. Budskapet om förestående stora ändringar i våra liv kommer nu in från allt fler håll. Kombinationen av Artificiell Intelligens (AI) och självkörande fordon och robottar ser ut till att kunna ta bort vart tredje jobb omkring år 2030 (McKinsey Global Institute, report May 2017). Om vi vill tillåta att det sker är ju en ekonomisk och politisk fråga som säkert kommer bli ett hett ämne i åren framöver.

Jag handlar på Willys och har lärt mig använda deras handscanner. Snabbt och rätt smidigt när man har få varor - man smiter förbi den långa kön vid kassan. Men kanske försvinner det en tjänst? En person mer som kunde stå i kassan på längre sikt? Man går ut ur butiken utan ett vänligt ord eller ett leende tillbaka när man handlat färdigt. Bara tiggerskan kvar som ler och säger "hej då"...

Vad skall då de ta sig till som får mera fritid? Kanske kan föreningslivet få en chans igen? Trevlig meningsfylld samvaro med nya arbetsuppgifter när man inte har arbetskamrater mer.

Läser vidare i en nyutkommen bok "Sverige - värt att skydda" om hur sårbart vårt moderna samhälle är och är glad för att jag bor på landet och har min bastrygghet någorlunda säkrad med vatten och värme. Men när det gäller livsmedel ser det värre ut. Vid en allvarlig kris så är Sverige inte särskilt väl förberett. Hembygdsföreningarna skulle kunna bidraga vid allvarliga kriser med soppkök, inlogering och omhändertagande av människor på flykt. Här finns plats till många frivilliga. Men det kräver förberedelse och träning.

Jag tycker ju att vanliga föreningar har mycket att vinna när de samarbetar och har gemensamma aktiviteter. Vi skulle kanske köra lite kurser för våra medlemmar - i samarbete med Civilförsvaret, Röda Korset, Räddningstjänsten eller andra? Första hjälp, hjärt-lung räddning, hjärtstartare, krishjälp, brandsläckning m.fl. Det kunde i sin tur ge hembygdsföreningarna lite nytt innehåll och kanske dra till sig yngre som vill gå dessa utbildningar i sitt lokalområde?

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg ordförande

23 december 2017 Hej! Snön töade bort och det blev nästan varmt ute igen. Ute är det då inte så mycket julstämning kvar, men inne blir det lite lättare att få värmen i ett så här gammalt hus, där uppvärmningen fortfarande beror på kakelugnar och kaminer supplerat med el. I går kom en av våra familjemedlemmar hit för att fira jul med oss och släktingarna knackar på dörren med hembak och presenter. Snälla hembygdsföreningsmedlemmar har också gett mig bullar, kakor och konfekt. Mor bakar inte längre och det har värmt våra hjärtan att möta denna omtanke och generositet.

Året har varit bra för hembygdsföreningen. Vi har genomfört våra vanliga aktiviteter och försökt med ett par nya. Pizza med film och jägarkvällar kommer vi fortsätta med. Jag hoppas att vi skall kunna få med flera ungdommar under 2018 med någon form för musikaktivitet.

Vi har haft bra med besökare och många trevliga stunder tillsammans. Tack för att Du är medlem och tack till alla dem som kom, deltog och hjälpte till.

Skulle Du nu så här i sista minut sakna en bra julklapp - så ge bort ett års medlemskap i Ullervad-Leksbergs Hembygdsförening! Medlemsavgiften för 2018 är 90 kr för vuxna, 130 kr för par och 15 kr för barn och ungdom, t.o.m 18 år. Som medlem får man årligen en årsskrift med många intressanta artiklar och bilder från vår bygd förutom att man stödjer föreningens arbete med att bevara, utveckla och visa vårt viktiga kulturarv. Mejla till mig så skall jag gärna hjälpa till - också efter jul.

En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg ordförande

14 november 2017 Hej! Nu är det en månad kvar innan Fiberföreningen Trilleholm-Boterstena läggs ner. Det gläder jag mig till. För precis två år sedan startade vi på arbetet med att förse de boende i området söder om Ullervad bro till Boterstena med en optisk fiberförbindelse till Internet. Vårt arbete är klart och vi som bor i denna delen av kommunen har nu lika möjligheter som de flesta andra i tätorterna. Ett stort steg framåt för utbildning, företag och inte minst alla som bara vill surfa på Internet, titta på TV eller ringa i telefonen. Kopparnätet läggs nu ner med en hastighet av 20.000 abonnenter om året och det drabbar först och främst dem som bor på landet.

På Persgården har vi ännu inte fått bredband. Det är ett av mina många delmål för föreningen. Bredband skulle bland annat ge oss möjlighet att ta del av Svenska filmarkivets filmskatt. Vi skulle kunna använda oss av Internet till föredrag, studiekretsar och underhållning. Kanske är en lösning på väg?

Föreningslivet får allt svårare att locka medlemmar och deltagare. Det är lite som om vår vana från Internet och TV - att "zappa" det vill säga att byta kanal och hoppa till något som är roligare, också sker mellan olika aktiviteter - man vill inte binda sig till att både deltaga i det som är roligt och det som är föreningsarbete.

Det är något som nu diskuteras i många föreningar - hur vi skall få nya medlemmar och dra till oss ungdommar och få hjälp till att genomföra våra arrangemang och underhålla byggnader m.m.

I vår hembygdsförening står det fortfarande rätt så bra till. Vi har fortfarande många medlemmar och vi behöver inte inställa våra aktiviteter på grund av för få funktionärer eller sviktande ekonomi.

Byggnadsvården har jag nämnt många gånger - det är vår och många andra hembygdsföreningars Akilleshäl. Vi har utöver rätt stora gröna ytor, Pergården, Ladan, Boden, Lillstugan, Smedjan, Toalettbyggnaden, Lorenzbergs ladugård och Klockstapeln att ta hand om och det är nog nära smärtgränsen. Skolmuseet i Leksberg är mindre betungande - där ordar vi lite i trädgården och städar inomhus.

Vi kommer att diskutera framtiden med de övriga hembygdsföreningarna i kommunen - vi har ett gemensamt problem.

Det är snart tid för den traditonella julmarknaden i Karleby. Det är på söndag den 19 från kl. 14 - 17. Vi hoppas att Du har tid att komma och besöka oss - och ta gärna med familj och grannar!

Med vänliga hälsningar,

Truls Wiberg ordförande

14 augusti 2017 Här i augusti har vi ett par extra programpunkter som vi vill göra lite reklam för:

16 augusti: På onsdag är det extra våffeldag kl. 14-17 på Persgården. Kaffeservering och kanske bygdens största våfflor? Kom och njut en stilla stund på hembygdsgården.

17 augusti: "Skörda, skörda havre vem ska havren binda?" Vill du prova på att skörda med lie? Hembygdsföreningen ordnar slåtter hos Joakim Lilja och Cecilia Blomkvist i Karleby nu på torsdag den 17 augusti kl 18, om du är osäker på var Joakim och Cecilia bor så ringer du 0705 133 358. Det blir servering av svagdricka, kaffe och ostsmörgås på stenmurn efteråt.

19 augusti: 200 års jubileum på Skolmuseet i Leksberg I år är det 175 års jubileum för den svenska folkskolan, men skolan i Leksbergs bakke startade ännu tidigare. Ulla-Britt Westelius och Elisabeth Göthberg underhåller och berättar om skolan och Skolmuseet. Föreningen bjuder på kaffe, saft och bröd. Barnen får uppleva hur det kunde vara att gå i skolan i gamla dar. Alla är välkomna! Lördag den 19 augusti kl 14.

21 augusti: Bussresa till Torpa stenhus. Vi kör måndag morgon kl. 8.30 från pendlarparkeringen i Karleby till Hedared Stavkyrka och fortsätter till Hofsnäs Herrgård där vi äter lunch. Sedan vidare till Torpa Stenhus. Vi får professionell guidning. Man tar själv med smörgås/kaffebröd. Kaffe finns på bussen. Medlemmar endast 200 kr. Icke medlemmar 400 kr. Kontant betalning vid ombordstigning. Beräknad hemkomst ca. kl. 18 till Karleby. Anmälan till mobil 0722 199 288. Där finns fortfarande platser kvar.

Hoppas att vi får se många gäster till ovanstående arrangemang. Hjärtligt välkomna!

Truls Wiberg ordförande

4 augusti 2017 Hej! Efter torka så kommer regn. Om än inte i större mängder. Vattennivån är en meter lägre i trädgårdsdammen här hemma och vi vågar inte vattna med annat än det sparsamma regnvattnet i tunnorna under stuprören. Med en gammal egen borrad brunn vet man inte alltid hur mycket vatten man kan disponera över. Bäst att vara försiktig.

På Persgården har vi nu haft fem onsdagar med servering med de populära våfflorna som både är stora, goda och frasiga. Vädret har varit väldigt fint. Även onsdagen den 16 augusti kommer vi att ha servering om någon ännu inte hunnit att besöka oss. Det har varit mycket folk och flera kommer varje gång!

Med underhållet av husen går det sämre - ingen har reagerat på mitt förra nyhetsbrev. Jag hoppas att vi hinner med att måla lite någon dag i augusti.

Läste i dagens Mariestadstidning, att någon hade satt upp en skylt nere vid Kapellplatsen med en lite brysk text, för att få hundägarna att ta bort och ta med sig deras "skit" som det stod. Skylten har kommit upp på privat initiativ och föreningen står inte bakom, förutom att vi också tycker att man skall bort vad hunden lämnar efter sig på plats, väg eller stig för allas vår trevnad.

Vi vill gärna att våra skyltar - som vi har väldigt många av - skall vara trevliga att läsa och inte ge anledning till att besökare blir besvikna på tonläget.

Måndag den 21 augusti kör vi med buss på en dagsresa till Torpa Stenhus. På vägen stannar vi vid Hedared kyrka och vi äter lunch på Hofsnäs Herrgård. Vi kör från pendlarparkeringen vid Karleby (vid väg 26 söder om Mariestad) kl. 8.30 och kommer hem igen ca. kl. 18.

Vi kommer att ha med oss Elisabeth Göthberg som egen guide och där kommer också att vara guider på plats både i Hedared och på Torpa.

Priset för medlemmar är 200 kr och 400 kr för icke medlemmar. Betalning - endast kontant - vid ombordstigning.

Anmälan till mig på mobil 0722 199 288 så länge platser finns kvar.

Det är rätt länge sedan som hembygdsföreningen ordnade med bussresor och vi hoppas ju att detta bra erbjudandet skall falla i medlemmarnas smak.

Fortsatt trevlig sommar!

Truls Wiberg ordförande

13 juni 2017. Snart är det midsommar och vi arbetar nu för högtyck med att bli färdiga med det nya köket! Bara den gamla ugnen, dörrarna och taket var kvar när vi rev ut. Nu finns det ett nytt golv, nya kökselement med vackra bordskivor. Det är både nymålat och -nytapetserat med tapeter i gammal stil. Diskmaskin, ugn och ny spishäll. Kakel på väggarna. Det ser riktigt trevligt ut och nu kan vi bjuda gäster välkomna med en hög hygien och en trevligare miljö. Endast genom välvilliga bidrag från Grevillis och Hedins fonder samt privata och mycket frivilligt arbete har det lyckats att genomföra detta innanför vår budget. Välkomna till att se själva - kom och besök oss. Vi startar kl. 14.30 på midsommarafton fredag den 23 juni.

Vi tittar med jämna mellanrum på föreningens ekonomi och kan berätta att i perioden 2010-2016 kom 39% av våra inkomster från frivilligt arbete. 28% var gåvor och bidrag. Medlemsavgifterna utgör 26% och hyror och räntor 6% av inkomsterna.

I 2016 hade vi 664 medlemmar som genomsnittligt bidrog med 74 kr var. Så även om vi har satt upp medlemsavgiften så inverkar de många billiga par-medlemskapen och i viss mån ungdommarna på att den genomsnittliga medlemsavgiften är låg. Av de 74 kronorna försvinner 20 vidare till Västergötlands hembygdsförbund och till Sveriges Hembygdsförbund. Kvar blir 54 kronor.

Tittar vi på utgiftssidan så har föreningen använt 224 kr för varje medlem i 2016. Där är ett stort avstånd mellan de två talen och det är tack vara allt frivilligt arbete på våra arrangemang, de många besökarna och de välvilliga donatorerna som föreningen kan genomföra vårt höga aktivitetsnivå. Så fortsätt att besöka oss, ge gärna bort medlemskap som gåva och skulle någon betänka oss med bidrag så är det allt samman med till att göra det möjligt att fortsätta föreningens verksamhet.

I horisonten finns nämligen ett stort orosmoln som nu drar närmare. Underhållet av våra byggnader. Föreningen har en bra ekonomi men den klarar bara några två-tre år om vi blir tvungna att bara anlita hantverkare och betala marknadspris för reparationer och målning, takarbeten m.m. Föreningens genom årtionden sparade kapital skulle ogärna förskingras till daglig drift men finnas som buffert för oförutsedda händelser och framtida möjligheter. Det är föreningens frihetsgrad som finns i vårt kapital.

Vi har tagit fram en 10 års underhållsplan för våra byggnader med budget för perioden 2016-2026. Vi ligger redan efter och vi måste därför lägga ihop talen för både 2016 och 2017 för att se vad som nu krävs. Arbetsuppgifterna 2016+2017 beräknas ta ca. 305 timmar varav halv delen är frivilliga och till den resterande delen bör vi anlita hantverkare. Det är budgeterat till 125.000 kr+värdet av det frivilliga arbetet - i allt 195.000 kr.

Så ta väl emot vår förfrågan om Du kan lägga en eller ett par dagar på att måla här i semestern!

Ring till mig på 0722 199 288 och avtala tid. Vi har färg, penslar och kaffe...

Med vänliga sommarhälsningar,

Truls