Kommande evenemang:
  • Tisdag 19 oktober Kl 8.30 - Arbetsdag på Persgården Höststädning ute och inne. Ta gärna med redskap. Städdagen börjar med frukost.
  • Torsdag 21 oktober Kl. 18.30 - Grynkorvens dag – Skaraborgs nationalrätt Vi träffas på Persgården och vi serverar grynkorv med potatismos och lingon och dricka – så långt det räcker. Deltagaravgift 50 kr.

Lillstugan får nytt tak

Vi har fått hjälp av Karin Johansson på Dacapo och hennes elever Elin Grahn och Gustaf Gustafsson som lägger om taket på Lillstugan. Ställning har satts upp, material köpts in, tegel tagits ner och rengjorts. Underst har de lagt oljemasonit mot innertaket och sedan läktat om. De bästa av de gamla pannorna har tillsammans med våra reservpannor varit nog till att hela taket kunde få behålla sin lite ålderstigna karaktär.

alt

alt

alt

Foto: Åke Möller
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 1960
Motiv: Klass. 5-6 Lärare Stig Zetterberg
Personer: Rad 1 fr.v. Lisbeth Johansson, Anita Buren, Marita Backman, Lisbeth Falström, Inga Lisa Hansson, Marianne Ahl, Gunilla Ottosson, Birgitta Johansson, Elisabeth Kullberg, Inga Maj Andersson, Anna Britta Rosengren.Rad 2 fr.v. Bent ?. Roy Nordberg, Jan Mattsson, Kjell Sköld, Håkan Lindblom, Alf Larsson, Lennart Johansson, Claes Göran Olsson, Ulf Backlund, Lef Ahl.Rad 3 fr.v. Bengt Åke Hedström, Lärare Stig Zetterberg, Kjell Nord, Roger Läth, Bernt Svensson, Jan Olof Modig, Kurt Nord, Lars Erik Möller.
Fotograf:

Persgården

De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.

Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.

Mer information

Midsommar

När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.

Mer information

Lorentzberg

I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.

Mer information