Kommande evenemang:
  • Från och med i dag, den 17 mars inställer vi hela vårt vår- sommarprogram 2020 tillsvidare! Vi hoppas förstås på att vi skall kunna återkomma och hälsa alla välkomna igen snarast möjligt.
  • Måndagar 23/3 6/4 20/4 4/5 kl. 8.30 -12 - Föreningsfrukost Delta i vår goda frukost och lättare arbetsuppgifter efteråt. Vi försöker anpassa jobben efter vad Du kan och vill delta i.

Våffelkafé

Sommarens onsdags eftermiddagar med våffelkafé fortsätter med väldigt mycket gäster. Vi har satt nytt rekord med ungefär 160 serverade våfflor! En helt otrolig prestation av våra rara damer i köket och serveringen samt med lite hjälp från oss gubbar också med bord och stolar. Ett varmt tack till alla som troget kommer och besöker oss och trivs i Persgårdens lummiga skugga under askarna.

alt
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 1951
Motiv: Klass 3-4 i Leksbergs skola
Personer: Första raden fr.v. Kent Eriksson, Åke Möller, Claes Haglind, Per Åke Johansson, Per-Olof Carlen, Göran Backman, Per-Göran Holgersson, Kjell RosengrenAndra raden fr.v. Tauno Bolin, Gudrun Frisk, Anna Greta Karlsson, Asta Andersson, Bojan Nykvist, Siv Andersson, Solveig Larsson, Inger Herlin, Leif JohanssonTredje raden fr.v. Anders Åman, Birgitta Björk, Gunvor Gustavsson, Ragnhild Lindblom, Barbro Bergsten, Lillemor Johansson, Ingrid Björk, Anita Johansson, Rolf JohanssonFjärde raden fr.v Per Strand, Sture Nilsson, Leif Cederman, Bengt Ahlstrand, Leif Herlin, Leif Johansson, Morgan Persson
Fotograf:

Persgården

De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.

Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.

Mer information

Midsommar

När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.

Mer information

Lorentzberg

I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.

Mer information