Midsommarafton i Karleby
Vi fick en underbar midsommarafton på Persgården. Lite kallt men inget regn. Massor med besökare och många barn. Alla aktiviteter var välbesökta och vi tackar alla som kom och alla som har hjälpt till.
Vinnare av vår tävling om en båtresa på Göta kanal blev ägaren av lott 407. Tröstpriset föll på lott nr. 3. Vinnarna ombeds kontakta oss på ulh(at)ullervad.se eller telefon 0501-17 875.
Vi har hittat ett kvarglömt/tappat barnparaply som vi har lagt åt sidan.
Lars Nolberger fick diplom för sitt stora engagemang i biodling av ordförande Truls Wiberg
Lovisa och Alexander Käll samt jr. tar emot diplomet för god byggnadsvård.
Helen tog emot Ernst & Astrid Anderssons stipendium på Mariestads ridklubbs vägnar.
Vi hade jättefin musik. Kristin, Gustaf och Lennart Andersson. Musikerna från Mariestads Dansgille och två amerikanska folkmusiker.
Mariestads Dansgille uppträder runt majstången för alla besökarna
Där serverades massor av kaffe och bröd och många köpte lotter och spelade på chokladhjul. Barn och vuxna åkte med traktor och vagn. Barnen kunde även fiska och få påsar med godis.
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 1950Motiv: Konfirmation 1950
Personer: Präst Ragnar Ernås
Fotograf:
Persgården
De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.
Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.
Midsommar
När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.
Lorentzberg
I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.