Kommande evenemang:
- Onsdag
13 november
Kl. 18 -
Släktforskning med Christer Bengtsson
Nya och spännande sätt att släktforska. På Persgården.
- Söndag
24 november
Kl. 13 - 16 -
Jul på Persgården.
Traditionell julmarknad med hembakat o hantverksförsäljning
Kaffe, korv och glögg serveras.
Uppställning inför vårstädningen av Persgården 2021.
Från vänster: Britta Rönnholm, Karin Lann, Nini Stabäck, Sture Hallén, Eivor Hallén, Jan Rönnholm, Gunilla Broberg och Truls Wiberg
Foto: Åke Möller
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 1950Motiv: 9-34Konfirmation 1950
Personer: 1950 9-34 Konfirmation 1950 Stående Gunborg Johansson, Bengt Andersson, Gertrud Andersson, Ingvar Karlsson, Börje Eriksson, Inga-Britt Andersson, Gunvor Johansson, Olle Ekström, Inger Axelsson. Sittande. Anna-Lisa Svensson, Prästen Tage Snäll, Solveig Andersson.
Fotograf:
Persgården
De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.
Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.
Midsommar
När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.
Lorentzberg
I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.