Bussresa till Värmland
I morgon den 8 augusti åker vi till Värmland! Program: Avgång från bantorget i Mariestad kl. 08.00 Vi åker med Blomgrens Trafik AB. På vägen berättar vi om landskapet och ställen som vi passerar och vi gör en kortare kaffepaus (egen kaffekorg) vid Alster, innan vi kommer fram till Klässbols Linneväveri kl. 11, som ligger söder om Arvika. Därifrån åker vi vidare till Gates Gästgiveri kl. 12.30, som serverar en god lunch bestående av: Fläskfilégryta med rödvin, grönsaker och gelé, serveras med ris eller stekt potatis ingår smör, bröd, dryck, kaffe & kaka.
Kl. 14 åker vi vidare till Rackstadsmuseet som innehåller samlingar av bl.a.skulptören Christian Eriksson på Oppstuhage som är öppet när vi är där och målarna Gustav och Maja Fjæstad i museumsbyggnaden. Flera andra kända konstnärer finns representerade med målningar, keramik och skulpturer och träarbeten. Vi kommer också få se 50 etsningar av Rembrandt van Rijn (1606-1669) som är utlånade av Zornmuseet!
Avgång från museet kl 15.30 Vi är hemma igen ca. kl. 18.30
Medtag kaffekorg, Bussbolaget bjuder på kaffe. Pris: 450 kr inklusive lunch. Betalas kontant vid ombordstigning.
Anmälan till Truls Wiberg på mobil 0722 199 288
Turen anordnas i samarbete med Mariestad Kulturturism, Elisabeth Göthberg.
Persgården
De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.
Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.
Midsommar
När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.
Lorentzberg
I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.