GOD JUL!

Snön och lite kyla har varit framme ett par gånger och visat att vintern är på väg, men någon vit jul blir det visst inte i år. Efter julmarknaden går luften lite ur oss som arbetar i styrelsen. Vi ser fram till att det är lite lugnare i perioden december till februari. Det gäller dock inte kassören som har bråda dagar med att få färdigt årets räkenskaper och de som ser till att årsskriften blir fylld med trevliga artiklar och bilder. I år får vi klara oss själva, då Lars Johansson inte längre är bland oss.

Vi tackar alla våra medlemmar och alla andra som under året har bidragit på olika sätt till föreningens liv vare sig det har varit deltagande i våra aktiviteter eller med medlemskapet eller gåvor och bidrag. Man kan ge bort ett medlemskap som julklapp. Du kan ladda ner ett gåvokort här.

En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År önskar

Styrelsen

alt

Vår tomte - Kjell Skogsberg

Foto: Martin Hermansson
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 2008
Motiv: Brudparet Leif Källgård och Marie Kristiansson vid bröllopstårtan.
Personer:
Fotograf:

Persgården

De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.

Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.

Mer information

Midsommar

När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.

Mer information

Lorentzberg

I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.

Mer information