Midsommarafton i Karleby

Ännu en gång fick vi fint väder och jättemånga besökare som kunde få uppleva midsommarstämningen i Karleby med vackert pyntad midsommarstång, vackra nationaldräkter, predikant, musikanter, sångare, hornblåsare, dansare och servering med gott kaffebröd med flera. Våra övriga aktiviteter var välbesökta av både stora och små. Ingemar Ekström höll friluftspredikan tillsammans med Anders Börjesson och Lars-Olof Ejstes, Solosång av Elias Bjaaland. Lars-Olof mottog stipendiet ur Ernst och Astrid Anderssons minnesfond. Det var nog mycket länge sedan som byalurens toner har hörts över Karleby när Joakim Lilja blåste till samling för midsommarstångs kortegen. Från scenen underhöll Kristin, Gustaf och Lennart Svensson med fioler, gitarr och sång. I kortegen med majstången deltog också Mariestads Folkdansgilles musikanter, Lars-Olof Ejstes och Kristin Svensson med bror och far. Folkdanslaget framförde en rad danser innan Kristin med sedvanlig bravur tog över barndanserna. Tack till alla gäster och tack till alla som medverkade till att vi kunde få en så trevlig midsommar. Mariestadstidningen sponsrade dagen vilket vi är väldigt tacksamma för.

alt

Åke Möller berättar och Joakim visar fram byahornet

alt

Hans Christensen körde runt med oss i sin fina lövade vagn

alt

Mariestads Folkdansgille, Lars-Olof Ejstes samt Kristin, Gustaf och Lennart Svensson stod för musiken i tåget.

alt

alt
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 1980
Motiv: Arvidsgården, Kjeckestad
Personer:
Fotograf: okänd

Persgården

De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.

Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.

Mer information

Midsommar

När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.

Mer information

Lorentzberg

I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.

Mer information