Friluftsgudstjänst

Söndag morgon blåste det en del och väderutsikten kunde inte lova torrväder så vi flyttade upp till ladan på Persgården. I år var det Ullervad-Lugnås pastorats tur att stå för vår "friluftsgudstjänst" och prästen var Leif Norlander och kyrkomusiker Kristina Gustafsson. Gudstjänsten inleddes med klockringning i vällingklockan vars spröda toner bredde ut sig över gården och Karleby. Bra predikan och fin musik och sång fick vi höra innan det var tid till våfflor och kaffe i Persgården som Eivor och Maj-Britt gjort i ordning. Regnet hade under tiden brett ut sig och det var bra att vi hade flyttat upp på hembygdsgården.

alt
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 1960
Motiv: Tidavads skola med elever från Ullervad, Tidavad och Låstad
Personer:
Fotograf:

Persgården

De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.

Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.

Mer information

Midsommar

När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.

Mer information

Lorentzberg

I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.

Mer information