Kommande evenemang:
  • Söndag 22 september Kl 13 -16 - Blombytardag Vi byter växter med varandra på Persgården. Vårblommande perenner och mindre krukväxter. Efteråt får vi kaffe – ta själv med bröd och byt och bjud.
  • Måndagar 16/9 30/9 14/10 28/10 Kl. 8.30 -12 - Föreningsfrukost Delta i vår goda frukost och lättare arbetsuppgifter efteråt. Vi försöker anpassa jobben efter vad Du kan och vill delta i.

Våffeldagar i Karleby

alt

Fem onsdagar i rad så har vi våffelkafé på Persgården i juli och första veckan i augusti från kl. 14 till 17. Våra rara damer står i köket och arbetar ivrigt för att kunna betjäna de många gästerna. Ryktet går tydligen och flera tar med någon som de känner för att tillbringa ett par timmar i skuggan av de höga askarna och avnjuta de stora våfflorna med grädde och sylt och kaffe eller saft. Några av våra manliga medlemmar deltar också med att bära fram bord och stolar och gå tillhanda. Åke Möller förevigade den trevliga stämningen häromdagen.

alt
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 1989
Motiv: Klass 1H
Personer: Övre Raden Från Vänster: 1 Kristina Nyström 2 Eva-Marie Klasson 3 Karl Hannus 4 Tobias Jansson 5 Patrik Josefsson 6 Li Sjöström 7 Andreas HellmontMellersta Raden Från Vänster. 1 Mårten Westerdahl 2 Johan Stålnacke 3 Jens Ekelund 4 Thomas Böhlmark 5 Maja Kling Nedre Raden Från Vänster: 1 Jenny Lundwall 2 Jeanette Brundin 3 Andreas Winroth 4 Anna Molin 5 Fredrik Johansson 6 Anna-Sara Engovist 7 Ann-Marie Wiklund
Fotograf:

Persgården

De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.

Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.

Mer information

Midsommar

När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.

Mer information

Lorentzberg

I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.

Mer information