Kommande evenemang:
  • Måndag 21 oktober Kl 8.30 - Arbetsdag på Persgården Höststädning ute och inne. Ta gärna med redskap. Städdagen börjar med frukost.
  • Tisdag 22 oktober Kl. 19 - Om Ullervad och Leksberg i Mariestads historia Åke Möller berättar med utgångspunkt från sin nyutkomna bok. Marci hus i Ullervad. Kaffeservering.

Våffeldagarna

Vi har haft tur med fem onsdagar med underbart väder och frasiga våfflor. Det är väldigt roligt att så många hittar hit. Vi har öppet ännu en gång den 16 augusti kl. 14 - 17. Välkomna till hembygdsgården i Karleby!

alt

Den 19 juli var Thomas Ohlsson på Persgården och presenterade sin nya bok: "Mariestad-Moholms järnväg - 87 år med Môsa-Maja 1874-1961". 128 s. inbunden. Boken kan fås vid hänvändelse till 0722199288 för 200 kr avhämtad.

alt

Britta Rönnholm hann också smaka under en paus i serveringen alt
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 1960
Motiv: Brudparet Birgit och Olle Svensson
Personer: Birgit och Olle Svensson
Fotograf: Nils Pauli

Persgården

De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.

Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.

Mer information

Midsommar

När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.

Mer information

Lorentzberg

I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.

Mer information