Kommande evenemang:
  • Måndagar 29/10 Kl. 8.30 -12 - Föreningsfrukost Delta i vår goda frukost och lättare arbetsuppgifter efteråt. Vi försöker anpassa jobben efter vad Du kan och vill delta i.
  • Torsdag 1 november Kl 19 - Vi bakar stenugns-pizza och visar filmer på Persgården Kaffe och brasa i öppna spisen, Pizza smakprov och dryck 80 kr. Anmälan 0722199288

Tjärning av klockstapeln

Nu är klockstapeln på Kapellplatsen tjärad med hjälp av Johannes Ekström, Mats Karlsson, Kjell Skogsberg, Truls Wiberg samt Sture och Eivor Hallén.

alt

alt
Dagens bild från föreningens bildarkiv.
År: 1998
Motiv: Klass 3S
Personer: 3SBakre raden från vänster:1. Susanne Andersson 2. Johanna Fröjd 3. Marie Svensson 4. Amanda Hasselqvist, 5. Rebecka Thorsell 6. Pontus Forslund 7. Karin Hellmont 8. Carolina Blom, 9. Liselott Walther 10. Gunilla Källstrand, KfMellersta raden från vänster:1. Jennifer Johansson 2. Sandra Sundler 3. Linnéa Stålnacke 4. Ida Hedfors 5. Jesper Lundvall, 6. Carl JanssonFrämre raden från vänster:1. Christian Källgård 2. Sara Adamsson 3. Christian Lugnberg 4. Anna Jonsson, 5. Dennis Dahl
Fotograf:

Persgården

De flesta som besöker Persgården upplever nog att det är en idealisk plats för en hembygdsgård. Läget mitt i en rundby - f.ö en av de få i Västergötland som lyckats bevara mycket av sin atmosfär från tiden före laga skiftet - skapar den yttre ramen. Den låga mangårdsbyggnaden för tankarna tillbaka till 1600- och 1700-tal. Och den stora och luftiga trädgården med sina högvuxna askar ger gott om utrymme även när besökarna kan räknas i flera tusental. Ändå är det som så ofta tillfälligheter som avgjorde.

Idag är Persgården flitigt utnyttjad, inte bara av hembygdsföreningen och dess medlemmar. Här förekommer privata fester i samband med högtidsdagar och bröllop och hit förlägger föreningar sina sammankomster. Är Du intresserad av att hyra Persgården ring då Maj Britt Lundstedt 0501-18419 kvällstid.

Mer information

Midsommar

När den pionprydda majstången reses på Persgården, när spelmanslaget spelar och den tusenhövdade publiken applåderar så är det en fortsättning på en mycket gammal tradition i Karleby. Under 1700-talets första hälft så förbjöds midsommarfirandet i Leksberg, liksom på många andra håll, men under 1800-talet utvecklades midsommarfirandet i Karleby till en riktig folkfest. Då restes stången i vägkorsningen nedanför Persgården på den plats där byastämman samlades. Den tidens stång såg helt annorlunda ut, men den var lika lång som dagens och även den var prydd med röda pioner.

Mer information

Lorentzberg

I Karleby står en gammal soldatladugård och mår dåligt. Många stockar är murkna och ena gaveln har kanat ner från stenfoten. Tack vare bidrag från Hus med historia skall ladugården nu få nytt liv – i dubbel bemärkelse. Nya stockar skall rädda den åt framtiden. Och så småningom skall en kulturstig bidra till att såväl ladugården som den indelte soldatens levnadsförhållanden uppmärksammas.

Mer information